Taş Yapılar; dayanıklı, uzun ömürlü, sağlıklı, doğaya uyumlu, nefes alabilen, hiçbir zararlı kimyasal içermeyen, kirli havayı filtreleyen, deprem-sel-yangın gibi doğal afetlere karşı dayanıklı, yüzyıllarca ayakta kalabilen yapılardır. Bu sebeple TAŞ EVLER tercih edilmektedir.
Taşın doğal yapısından dolayı zaten bir yalıtım malzemesi özelliği bulunmaktadır. Çok eskiden ısıtma sistemleri olmadığından doğal yollarla ısınabilmenin en akılcı yolu taştan ve topraktan yapılan yapılardı. Taş ve toprak (özelliği itibarı ile) gerek soğuk, gerekse sıcak havayı uzun süre hem içeri, hem dışarı transfer etmediği gibi, filtreleme özelliğinden dolayı da kirli havayı süzgeçlemektedir. Bu nedenle, taştan yapılan bir yapıda ayrıca bir yalıtıma gereksinim yoktur, zaten doğru da değildir.
Taş Evlerde bir gece dahi konaklayan olduysa taş evde uyumanın ayrıcalığını hissetmiştir. Günümüzde yalıtım adı altında doğal olmayan o kadar çok malzeme kullanılmaktadır ki; taş, toprak veya ahşap bir evde yaşamanın ne kadar sağlıklı olduğunu bütün dünya kabul etmektedir. Yaşam alanımızı vücudumuza benzetecek olursak, vücutla temas halinde olan elyaflar, pamuk, yün, kaşmir, keten gibi doğal elyafları kullanmayı tercih ederiz. Hiçbir zaman sentetik çamaşır giymek istemeyiz. Bundan ötürü, yalıtım dediğimiz sistem de doğal ürünlerden yapıldığı sürece sağlıklıdır. Normal bir villada duvarın delikli tuğla ile yapıldığını düşünecek olursak; bunun üzerine beton sıva, üstüne yalıtım malzemesi, yalıtım malzemesinin üstüne sıva ve dış cephe boyası, duvarın iç kısmına alçı ve saten boya yapılması zorunludur. Oysa Taş Evde sadece taş ve toprak tüm bu yapılan işlemlerin yerini almaktadır.
Taş seçimi de çok önemlidir. Türkiye´de çok zengin doğal taş rezervi bulunmakta olup, her bölgede farklı özellikler göstermektedir. Muğla, Bodrum, Antalya, Denizli, Kütahya taşlarının kalınlıkları ince ve yüzeyleri düzgün ve sert taşlar olduğu için bina cephe ve yol/döşeme kaplamasında dekoratif olarak kullanılmaya uygundur. Ayvalık, Bergama, Trakya ve Aksaray taşları granit; Denizli taşı traverten; Kayseri, Nevşehir taşı tüf-volkanik niteliktedir. Dolayısı ile taş seçimini yaparken yörenin iklim şartları ve yapı şartları da önemlidir. Sert, işlemesi zor olan bir taşın yapıda kullanılması zor olacağı gibi; çok hafif, rutubete ve neme dayanıklı olmayan, ısı yalıtımı sağlamayan bir taşı da her bölgede kullanamazsınız. Sağlam nitelikte bir tüf taşı ile dış duvarlar yapılabilir. Ancak kullanılacak olan tüf taşının kimyasal ve fiziksel testlerinin yapılmış olması veya biliniyor olması gerekir. Granit tarzı doğal taşlar yer kaplamada veya duvar kaplamada kullanılabilir.